Proč se vlastně takové oslavy pořádají a lidé je milují? Důvodů je nespočet. Někdo potřebuje k uvolnění zábran a vnitřního napětí sklenku alkoholu, někdo nachází konečně dostatek času probrat s kolegy důležité pracovní záležitosti, jiný vyhledává večírky k flirtování, nebo navázání bližšího kontaktu. Ať už jsou to důvody jakékoliv, měli bychom se držet určitých pravidel, aby se večírek neproměnil v noční můru s dalekosáhlými následky.
Pravidlo č. 1 oděv
Každý, kdo se na večírek chystá zavítat, by měl předem vědět, do čeho se obléknout, aby nebyl mezi ostatními bílou vránou. Být středem pozornosti v riflích mezi obleky, nebo v obleku při posezení u táboráku rozhodně není nic příjemného. Bonton je jedna věc a předem jasně vyřčená pravidla doporučeného oděvu věc druhá.
Pravidlo č. 2 – na večírek nikdy totálně hladový
Přece jen není úplně zdvořilé držet dva dny hladovku a chystat se na večírek s cílem nacpat tam do sebe horem dolem vše, co tu na stolech leží. A to ještě s přídavkem zabaleným do ubrousku v kapsách, nebo v příručním zavazadle.
Pravidlo č. 3 – jídlo nezachrání opici
Mnoho lidí se stále domnívá, že jestliže bude alkohol zajídat obloženými chlebíčky, že opilost nehrozí. Pochopitelně není vhodné popíjet na lačný žaludek, ale ani sytý oběd vás nezachrání před pověstnou „opičkou“ a případnou ostudou.
Pravidlo č. 4 – alkohol s mírou
Alkohol je na večírcích vždy největším úskalím. Ideální je vytvořit si základ z nealkoholických nápojů, nejlépe z ovocných šťáv z citrusů, případně minerální vody, a jen zlehka a občas si trochu pošpásovat s alkoholem. Cílem firemních večírků není opít se, ale pobavit se a uvolnit.
Pravidlo č. 5 – středem pozornosti
Společenský bavič je na večírku v obtížné situaci, být středem zájmu, je rozhodně mnohem těžší, než se držet raději v ústraní a chovat se skromně. Ostatně, žádné extempore se ani v takovém případě nedoporučuje, neboť se večírky často ve firmách probírají velice dlouhou dobu. Ideální je večírek zpestřit nějakým nezávislým bavičem, např. žongléry, nebo kouzelníkem.
Pravidlo č. 6 – tykání za každou cenu
Nejlepší příležitostí k nabídnutí tykání nejsou oslavy, ale běžná všednodenní komunikace bez alkoholu a bujarého veselí. Pokud chce někdo někomu nabídnout tykání, měl by to udělat přímo na pracovišti – bude to upřímné a zásadové.